I samarbeid med lokale partnere på Vega, Porsanger og Vardø, har FUGLAN VEIT som mål å skape ny kunnskap og oppmerksomhet som sjøfugl som del av kystkulturen. Sjøfuglbestandene er i alarmerende nedgang og FUGLAN VEIT ønsker å bidra til å forbedre hekkesituasjonen for truede sjøfugler. Vi ser behov for nye allianser mellom forskere og lokale kunnskapsutøvere som tar vare på fuglene i den sårbare hekketiden.

Fokus i prosjektet «Fuglan veit» er på ærfugl (Somateria mollissima) og krykkje (Rissa tridactyla). Mens ærfuglen gjennom århundrer har søkt menneskenes beskyttelse i hekkeperioden, har krykkja ganske nylig blitt en “urban bråkebøtte” som invaderer byrommet med skitt og skrål. 

FUGLAN VEIT (2021-2024) er et forsknings- og utviklingsprosjekt finansiert av NFR, MILJØFORSK (p.nr 320848) og godkjent av NSD, Norsk Senter for Forskningsdata. Prosjektet ledes av UiT, Norges arktiske universitet, i samarbeid med Sámi Allaskuvla og Norsk institutt for naturforskning (NINA), samt tre lokale partnere i Vega, Vardø og Porsanger. Partnerlokalitetene representerer en historisk og etnisk bredde i tradisjonell bruk og forvaltning av sjøfugl. I samarbeid med kunstneriske aktører vil partnerne bidra til formidling fra prosjektaktivitetene tilpasset egne utfordringer og behov.  I Vardø planlegges et krykkjehotell, i Vega vil prosjektet bidra til et internasjonalt symposium “Sound of Silence” Bodø Europeisk kulturhovedstad 2024, og en FUGLAN VEIT antologi om menneske-fugl historier planlegges. 

Prosjektet benytter også et arkiv fra 1970-tallet, Sjøfuglprosjektet (Tromsø Museum), som inneholder flere hundre intervjuer hvor folk langs hele kysten forteller om hvordan de har stelt med og nyttiggjort seg sjøfuglene. Dette arkivet vil bli benyttet i lokale workshoper på de tre partnerstedene for å aktualisere sjøfugl som del av kystkulturen, i dag og for framtiden. 

Fotograf: Guri Dahl, Norges Verdensarv

FUGLAN VEIT
Episode 2