SoS! Det blir mindre og mindre sjøfugler!

– Hvordan kan vi hjelpe fuglene?

3. – 4. april samles fuglevoktere fra Vegaøyan og fugleværene ved Bodø, forskere, kunstnere, politikere og andre til sjøfuglkonferanse i Stormen i Bodø og Fleinvær. Vennligst husk å melde deg på. Klikk her.

1. – 3. juli skjer det samme på Vega og i Vegaøyan.
Nærmere 20 fuglevoktere og medhjelpere fra Vegaøyan Verdensarv reiser til Bodø for å delta på sjøfuglkonferansen. Det gjør også 9. klasse ved Vega skole. Målet med konferansen er å synliggjøre de utfordringer sjøfuglene står overfor. Og vi spør hvordan vi kan hjelpe dem?

Konferansen er en del av prosjektet «Sound of Silence – Lyden av stillhet», en tittel inspirert  av hvordan lyden av fuglene i fuglefjellene og fugleværene stilner stadig flere steder. Vårt mål er å bidra til at utviklingen skal snu. Samarbeidspartnere er UiT – Norges Arktiske Universitet, Bodø2024, Nordland fylkeskommune, Randsone Vega og Kunstbruket ved Vibeke Emilie Steinsholm, Vega kommune og Vega Verdensarvsenter.

Forskning og praktisk kunnskap

De som åpner konferansen i Stormen er fuglevokter Hildegunn Nordum fra Lånan og kystfisker og fuglevokter Magne Jensen fra Fleinvær. De skal fortelle hvordan de opplever situasjonen og hva de tror kan hjelpe.
Blant øvrige innledere og deltakere er Nina Vik, norsk kontakt for FNs naturpanel, forfatter og naturvernrådgiver Martin Eggen, sjøfuglforsker Tycho Anker-Nilssen og Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø. Flere av forskerne ved universitet i Tromsø er medvirkende i programmet, bl.a forsker Bente Sundsvold som er prosjektleder for «Fuglan veit» og forsker Tone Kristin Reiertsen fra Norsk institutt for naturforskning. Prosjektet «Fuglan veit» ønsker å løfte lokalkunnskapen og skape nye allianser i forvaltning og omsorg for truede sjøfugler i en tid med store klima og miljøutfordringer.  

Hvordan hjelpe fuglene?
Målet er å få diskusjoner mellom forskere, fuglevoktere, politikere, kunstnere  og representanter fra lokalsamfunnene: hva er de praktiske observasjonene? Kan forskerne lære noe av den praktiske kunnskapen hos fuglevokterne? Kan lokalsamfunnene lære noe av forskerne? Og hva sier politikerne?

Kan de i fellesskap få satt situasjonen for sjøfuglene på den nasjonale og internasjonale agendaen? Og kan vi i fellesskap finne løsninger for sjøfuglene; sikre areal i kystsonen og i havområdene, forhindre forstyrrelser i hekketiden og kan det gjøres noe i forhold til fiskeredskaper som er dødsfeller for fuglene?

Kunstnere og barn i milde aksjoner 

Med på laget har vi barnehageunger i Bodø som lærer om ærfugl og skal lage ærfuglhus for ærfuglene i havna. De jobber sammen med kunstner og fuglevokter Vibeke Steinsholm som har opplegg for barn og unge gjennom prosjektet. Sammen med lærer og prosjektleder Erlend Nilsen har hun og et samarbeid med ungdomsskoleelever fra Bodø og Vega for å lage fuglemasker. De skal være med i et stille tog gjennom Bodø. Maskene viser fugler på rødlista over truede sjøfuglarter. Toget skal gå til Beddingen hvor kunstgruppen VAGRANT har laget skulpturelle arbeider og nyinstallasjoner og musikk på basis av flere besøk i Vega sin rike øy og fugleverden.  Vibeke Steinsholm er kurator. På Fleinvær viser Eva Bakkeslett film fra fuglevær i Træna og Elin Vister lar oss høre deler av sin lydinnsamling fra lundefugler og andre sjøfugler fra Røst.

Blant de deltakende kunstnerne er kunstsmed Toril Bonsaksen, lydinstallasjoner med Alexander Rishaug og Elin Már Øyen Vister, film med Eva Bakkeslett og en komposisjon med cellist Maja Bugge. Musiker og komponist Ola Bremnes har konsert på kveldstid i båthuset på Beddingen.

Dypdykk i lokalkunnskapen.

På Beddingen vises også utstillingen «Sjøfuglarkivet på heimvei» en utendørsutstilling, med tekst og bilder fra Sjøfuglarkivet UIT 1975-78. Bilder og tekst viser inn mot den 1000 årige tradisjoner fra Nordland med å røkte ærfugl, sanke egg og også jakt på sjøfugl. Utstillingen er laget av Vibeke Steinsholm i samarbeid med arkitekt Magnus Vågan.

Kunsten i VAGRANT – SOS peker på denne måten både innover i tradisjonen og gir rom for å møtes i undring og dialog for å finne løsninger framover.

Til Fleinvær

Konferansen fortsetter i Fleinvær på dag 2, et av de tradisjonsrike dunværene ved Bodø og hvor kystfisker og fuglevokter Magne Jensen skal fortelle om sin virksomhet. Også der blir det et fullpakket program med innledninger og diskusjon om veien videre for å hjelpe fuglene.
En av de som innleder er forfatter og sauebonde James Rebanks fra England som nå skriver bok om Aud Halmøy og hennes arbeid som fuglevokter i Flovær.

I Fleinvær oppsummeres også konferansen: hva har vi lært? Hvordan går veien videre? Denne delen ledes av prosjektleder Bente Sundsvold.

Vennligst husk å melde deg på. Klikk her.

Arrangement på Vega

«Sound of Silence» fortsetter på Vega 1. – 3. juli, med 20 års jubileum for verdensarven 1. juli, øytur til Lånan 2. juli og sjøfuglkonferanse 3. juli hvor bl.a. Nina Jensen, sjef på forskningsskipet REV Ocean og fotograf Arne Nævra kommer. Invitasjon går i disse dager ut til flere aktuelle. Vi er også glade for at Birdlife Norge avd Sør-Helgeland har signalisert interesse for å delta.

Barn og unge får en viktig rolle i programmet. Mellomtrinnet ved Vega skole lager sangforestillingen «Viser fra horisonten» om visedikterne Bjørnar Stensholm og Emelius i Kvalholmen som skal vises både før skoleslutt og 1. juli.

Ved Vega verdensarvsenter lages i denne stund konsertfortellingen «Øyeblikk mellom dun og vinger. Den handler om ærfuglungene Eli og Emrik. «Øyeblikk mellom dun og vinger» blir vist i Lånan 2. juni. Formidler ved verdensarvsenteret, Bente Mari Mortensen er komponist, musiker og arrangør av konsertfortellingen.

SJØFUGL SOS
Episode 4