BODØ OG FLEINVÆR 2024

START

Hva om lyden av sjøfuglene blir borte? 

Gjennom prosjektet Sound of Silence skal vi samle forskere, forvaltere, kunstnere og lokalbefolkning for å gi sjøfuglene en røst! Det meste av aktivitet blir i april 2024 når Sound of Silence, trekkfuglene og kysten settes på programmet en uke til ende under Bodø som europeisk kulturhovedstad.

Bodø som europeisk kulturhovedstad

Vi skal samles på våren når trekkfuglene kommer. Da inviterer Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv og Bodø 2024 til symposium med forskere, praktikere, politikere, forvaltere, kunstnere og mange andre aktører; fra de som lever ved fuglefjellet på Røst til de gamle dunværene sør for Bodø, Vegaøyan verdensarv, Vadehavet i Nederland og alle andre interesserte. Vårt mål er å gi sjøfuglene en stemme – gi dem hjelp!

Fotograf: Dan Mariner

Bakgrunn

Siden 2005 har det vært en tilbakegang på 30 prosent i hekkebestandene på det norske fastlandet. Hele 16 av de 28 helt marine sjøfuglartene som oppholder seg i norske farvann i løpet av året, er på den norske rødlista. Det vil si at de regnes som nær truet, sårbar, sterkt truet eller kritisk truet.

Vegaøyan Verdensarv er et av stedene på Unescos verdensarvliste som er skrevet inn med en av disse truede fugleartene som en sentral del: ærfuglen. En fugl som menneskene på øyene har levd i et symbiotisk forhold til gjennom generasjoner. Nå er den truet og ingen vet hva som skjer med de klimaendringene som finner sted og de miljøgiftene som finnes i eggene. 

Rundt i Norge og Europa finnes andre øyer og steder der naturen med fuglelivet har spilt en helt sentral rolle i menneskenes liv. Eksemplene er mange langs Europas kyster.

Nå vil vi gi sjøfuglene en røst!

Et symposium med workshops

Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv skal sammen med Bodø2024 arrangere et symposium med workshops som blir et møte mellom forskning, forvaltning og kunst fra noen steder i Norge og Europa. Politikere blir også utfordret!

Tanken er at symposiet med side events skal være et møte mellom forskning, forvaltning og kunst; et møte mellom akademia, profesjonell kunst og lokalsamfunnene med sin praktiske kunnskap.

Innhold symposium

Keynote speakers fra forsknings- og overvåkingsprogrammer for sjøfugl i Europa og Norge inviteres til å presentere:

  • Siste nytt fra overvåkningsprogrammene som finnes per i dag, om klimaendringer og situasjonen i havet.
  • Aktuelle forskningsprosjekt – økobasert forvaltning, klimaendringer, marin forsøpling/mikroplast
  • Teorier om hvilke grep som må tas for å kunne tilpasse seg klimaendringene 
  • Politikerne og forvalterne utfordres!

Det blir diskusjoner mellom forskere og representanter fra lokalsamfunnene: hva er de praktiske observasjonene? Kan forskerne lære noe av den praktiske kunnskapen? Og kan lokalsamfunnene lære noe av forskerne? Kan de i fellesskap få satt situasjonen for sjøfuglene på den nasjonale og internasjonale agendaen? Hvordan kan vi hjelpe fuglene?

Utfordringen går videre til politikerne. Hvordan kan de hjelpe fuglene?

Kunst og sjøfugler

Parallelt jobber kunstnere for å skape forståelse for sjøfuglenes miljø, og sammenhengen mellom øyenes natur, biologi, økologi og vår levemåte.

Vi arrangerer workshops med kunstnere, barn og unge som skal bygge ærfugllandsbyer. Og det blir utstilling basert på Sjøfuglarkivet ved Tromsø Museum, musikkverk til sjøfuglenes pris og lydinstallasjoner.